VÄLKOMNA TILL KARLSHEMS GÅRD! Vi har sommarläger, träningsläger och juniorläger under sommarlovet! Därefter har vi träningsläger i hoppning och juniorläger på helgerna fram till mitten av September. På Höstlovet, jullovet, sportlovet och påsklovet har vi också träningsläger.
KARLSHEMS GÅRD är vackert belägen på Ekerö alldeles intill Mälaren två mil från Stockholm. Här finns fina ridvägar i skogen, mysiga grusvägar och härliga fält att rida på. Vi har även två bra ridbanor,ett stort fint ridhus, en terrängbana och en galoppbana!
I hagarna runt gården går våra ponnyer och betar när de inte rids eller blir ompysslade av ridlägrets elever.
Jag som ansvarar för lägren heter Aud Rendahl, jag och min familj startade ridlägren på Karlshem 1985 och sedan dess har många barn och ungdomar varit här på ridläger varje sommar!
Deltagarna bor dels i gårdens huvudbyggnad och dels i några mindre stugor intill denna. Man kan bo tre eller fyra tillsammans i stugorna och fyra personer i varje rum i huvudbyggnaden. Vi har även en lite större stuga, "hönshuset", där lite pratglada elever brukar tycka om att kampera flera tillsammans (max 8 stycken).
På gården bor, förutom lägerdeltagarna och värdfamiljen, även ridlärare och fritidsledare så det finns alltid vuxna till hands dygnet runt.
Vi äter frukost, lunch, mellanmål och middag tillsammans. All mat lagas i vårt eget kök och vi försöker göra den så god och omväxlande som möjligt. De som vill kan få vegetarisk mat, men måste anmäla det i förväg.
Varannan kväll håller kiosken öppet och då kan alla godisgrisar passa på att fylla på förråden!
ALLMÄNA LÄGER som vänder sig till flickor och pojkar i åldrarna 11-16 år med fyra till tio års ridvana.
På allmäna läger varierar vi hoppning och dressyr på ridbanan med andra aktiviteter som uteritter, terräng, hurry scurry och bad med häst
Lägerdeltagarna delas in i flera olika ridgrupper utifrån tidigare kunskaper och beroende på ålder. Lite äldre elever med mycket god ridvana kan gå på samma läger som yngre elever med mindre vana men de rider i olika ridgrupper.
Vi tycker att det fungerar bäst med lite blandade åldrar på våra läger, alla har glädje av varandra och det brukar bli fin sammanhållning.
De som har ridit längst på dessa läger brukar vara 14-16 år och ha mycket god ridvana. Sedan brukar det vara ett par eller tre grupper med elever från 12 till 16 år som befinner sig lite mittemellan och en juniorgrupp med yngre deltagare i 10-11-årsåldern
Om man är 11 år och vill gå på allmänt läger istället för junior ska man kunna rida lite olika typer av ponnyer och vara tillräckligt sadelvan för att kunna galoppera "obekymrat" på en lagom busig ponny, det räcker inte att man kan galoppera runt på fyrkantspåret efter en annan häst, utan man ska kunna rida sin häst i galopp och ha bra balans och kunna hoppa utan att få "hopphjärta" Vi galopperar ute och hoppar terräng om vädret är bra. Är man lite osäker kan det vara bättre att börja i juniorgrupp där tempot är lite lugnare.
JUNIORLÄGER På en del läger finns en grupp för juniorer 10-12år med 3-4 års ridvana. Dessa läger är tänkta för de som inte riktigt fyller kraven för att vara med på "allmänt läger" . På juniorläger är tempot lite lugnare, man behöver inte vara duktig på att galoppera men man ska våga galoppera och tycka om lite fart.. I juniorgruppen får alla som "kan och vill och törs och får för mamma" även hoppa lättare hinder. Juniorerna får extra mycket hjälp med att sköta och hantera sina hästar, de har en egen lägerledare som följer deras aktiviteter under dagen och hjälper dem till rätta. Man behöver också ha god vana av att sova hemifrån om man vill vara med på dessa läger då det är övernattning och mycket aktiviteter under dagarna och ofta lite (väl) mycket bus om kvällarna innan alla kommer till ro.
TRÄNINGSLÄGER Detta läger är för dig som vill eller har börjat tävla i hoppning. För att vara med på träningsläger ska man vara beredd att rida nästan alla pass på ridbanan, hoppning, dressyr, markarbete, bommar, terräng varvat med teori. Du ska ha ca 5-10 års ridvana, ha börjat rida ponnyer i form och kunna hoppa banor på minst 70cm. Träningslägrets elever rider oftast ganska pigga och lite känsliga ponnyer så om du känner dig lite osäker är det bättre att välja ett allmänt läger. Vi har flera rena träningspass i hoppning och markarbete även på de allmäna lägren då vi vill att alla ska rida bättre när de åker hem från Karlshem än när de kom hit!
Weekendläger hålls i slutet av Augusti fram till mitten av September månad, de flesta är hoppinriktade träningsläger som passar elever med god ridvana i åldrarna 11-16 år. På weekendläger hjälps man åt att sköta stallet och hästarna, man fodrar, mockar , sköter och rider till sent på kvällen, det är intensiva dagar och mycket träning i hoppning och i att hantera hästarna säkert i stall och hagar.
På vissa weekendläger finns det en juniorgrupp för dig som vill "prova-på" och är i 10-12 års åldern men inte har tillräckligt mycket ridvana eller vana att sova hemifrån för att gå på ett längre sommarläger. På juniorlägren krävs mindre ridvana än på vanliga läger, men man ska kunna rida obekymrat i skritt och trav samt kunna galoppera på en snäll ponny. Man ska ha bra balans och våga hoppa små hinder.
På höstlov, jullov, sportlov och påsklov har vi träningsläger för de som vill utvecklas i sin ridning och träna intensivt under några dagar.
På dessa läger hjälps alla åt med stallet och hästarnas skötsel så det blir väldigt mycket tid i stallet och inte så mycket tid till mobilen.
Vi tar bara emot 8-12 elever i åldrarna 11/12-16 år med 4-10 års ridvana på varje sådant läger så det brukar vara mysiga läger där alla hinner lära känna varandra!
Vi rider två pass om dagen, ett på ridbanan, hoppning eller dressyr och ett uteridningspass eller något annat som omväxling det andra passet, utom på träningslägren då alla pass rids på banan. Teori och praktiska övningar varvas och vi lägger stor vikt vid säkerheten.
Alla hästar har säkerhetsstigbyglar och mycket av teorin handlar om säkerhet och god hästhantering.
De som vill kan vara med på en hopptävling med sin ponny mot slutet av lägret.
Lägren innehåller även flera andra aktiviteter lite beroende av väder och lägrets längd. Vi badar med hästarna, galopperar på galoppbanan, rider långritt, anordnar tävlingar, leker hurry-scurry, m.m. På kvällarna badar vi vid bryggan, grillar köttbullar och berättar spännande historier. De som vill (och törs) kan ta sin sovsäck med sig och sova över på höskullen någon natt.
Våra hästar är välutbildade och ofta lite piggare än ridskolehästar då de flesta är uthyrda till privatryttare under vintern och tränas och tävlas en del.
Ridlärarna är kunniga och engagerade och brukar vara mycket omtyckta av eleverna, många av ridlärarna har arbetat hos oss under flera år.
Alla elever får en egen ponny från Karlshem att rida och sköta under lägerveckan, hästarna provas ut första lägerdagen och eftersom det är gott om ponnyer på gården brukar det fungera bra, om inte så försöker vi byta så att eleven (och ponnyn) blir nöjda.
Det finns ponnyer i alla storlekar, de flesta raser finns representerade och några är korsningsponnyer.
Alla ponnyer ägs av ridlägret och en del är uppfödda på gården. Ponnyerna är välutbildade och väl förberedda för lägerverksamheten.
En del av de ponnyer som används till de mest erfarna eleverna och på våra träningsläger är tävlingsponnyer och är lite "fartigare" och känsligare än de andra, dessa ponnyer är roliga att rida om man kommit lite längre i sin ridning, men vi har också trygga, lugnare ponnyer till de som hellre vill rida en sådan.
Det finns bilder på flera av ponnyerna på vår hemsida "hyraponny.se" och på "karlshemsridlager.se"!
Under vinterhalvåret hyr vi ut flera av våra hästar till privatryttare som tränar och tävlar dem, dessa hästar flyttar då ifrån gården, men vi försöker att inte ha dem mer än 20 mil från Stockholm då vi vill kunna titta till dem under vintern.
Många som skaffat en egen häst så småningom har börjat med att hyra en ponny av Karlshem!
Vi har även en ponnyklubb på gården där man kan ha en egen ponny ett par dagar i veckan, en av dagarna rider man lektion och den andra dagen rider man ponnyn självständigt, för att vara med i ponnyklubben ska man ha fyllt 12år och ha god ridvana.
Gå in på "våra läger" och använd on -line bokningen, skulle lägret vara fulltecknat kan ni kontakta oss per telefon för att ställa er i kö om det blir någon som hoppar av eller om det skulle gå att ordna en plats extra på just det läger ni är intresserade av.
Mailadressen till oss är karlshem@gmail.com men vi hinner inte läsa mail och sms så ofta utan ring hellre! tel 0708 304545
Även om en del av våra ponnyer är maxade D-ponnyer så har vi maxvikt 60kg och maxlängd 170 cm på alla sommarläger.
Vänta med att betala in anmälningsavgiften tills ni fått tillbaka en bekräftelse på att det finns plats på det läger ni valt.
Anmälningsavgiften betalas på plusgirokonto 4876824-6 och ni skriver "Bruntes Hästkraft" som mottagare.
Glöm inte att skriva avsändare och vilket läger inbetalningen avser, om ni inte anger vilket läger ni betalar in till riskerar ni förlora er plats då inbetalningen inte registreras på rätt sätt och om ni och ert barn har olika efternamn så skriv både ert eget och barnets efternamn i meddelandet så går det lättare att verifiera bokningen.
Resterande avgift ska vara lägret tillhanda senast den 15/5 på sommarläger och tre veckor i förväg på övriga läger.
Nytt för i år är att ni kan välja att bli medlemmar i Karlshems ponnyklubb sista dagen på lägret om ni är nöjda och har trivts! De som vill bli medlemmar får vissa förmåner, jag berättar mer om detta då vi ses!
Om det inte finns plats på det läger ni anmält er till hör vi av oss till er. Ni bör ha hört ifrån oss inom fem till sju arbetsdagar efter att ni skickat in anmälningssedeln om allt är i ordning.
Om ni vill nå oss kan ni ringa på tel nr 0708-304545
Med Vänliga Hälsningar, Aud Rendahl !
Karlshems Gårds Ponnyridläger
Adress:
Karlshems Gårds Ponnyridläger 179 75 SKÅ
Telefon:
0708304545
Mobil:
0708-304545
Fax:
E-post:
karlshem@gmail.com
Hemsida:
http://www.karlshem.se
Arrangör:
Aud Rendahl
Ridlägeransvarig:
Aud Rendahl